Napačne predstave o spletnih igralnicah

Napačne predstave o spletnih igralnicah imajo lahko velik vpliv na to, ali se oseba odloči za igranje ali ne. Velika škoda je, da napačne predstave o igrah na srečo ljudi odvrnejo od igranja ali da med igranjem sprejemajo napačne odločitve ter tako povsem po nepotrebnem zmanjšujejo svoje možnosti za dobitke.

Prirejanje igralnih avtomatov v igralnicah

Ena izmed najpogostejših napačnih predstav o igralnicah je vezana na delovanje igralnih avtomatov. Mnogi so mnenja, da so ti zasnovani tako, da je na njih nemogoče zmagati oziroma je mogoče zmagati samo, ko je v njih zelo malo denarja. Seveda temu ni tako.

Igralni avtomati imajo vgrajene generatorje naključnih števil (ang. RNG - Random Number Generator). Takšni generatorji temeljo na pravilu, da se vsako število lahko pojavi enako pogosto kot vsako drugo število.

Zaupanja vredne igralnice in spletne igralnice vsebujejo igralne avtomate, ki so jih zasnovali ali odobrili zunanji proizvajalci. V tujini obstaja več različnih avtoritet, ki se ukvarjajo s preverjanjem poštenega igralništva, v Sloveniji pa to ureja Zakon o prirejanju iger na srečo. Igralnice, ki takšnih pravil ne spoštujejo, ne dobijo dovoljenja za obratovanje. 

Štetje kart pri igri Blackjack je nelegalno

Med zelo pogoste napačne predstave o spletnih igralnicah sodi prepričanje, da lahko s štetjem kart pri igri Blackjack enostavno osvojimo velike dobitke. Temu seveda ni tako. Štetje kart pri igri je pravzaprav zelo pogosta strategija igralcev, ki ni ilegalna. Hkrati pa ni niti tako enostavna ali zanesljiva, kot menijo mnogi.

Štetje kart deluje tako, da poskuša igralec čim bolj natančno predvideti, katere karte so še ostale v delilnem kupčku. Bolj natančno, igralec poskuša čim bolj natančno predvideti ali so v kupču ostale predvsem karte z visokimi ali nizkimi vrednostmi. Na podlagi tega nato lažje prilagaja svoje stave. 

Igralnice v zrak spuščajo kisik, da igralci ostanejo budni

Napačne predstave o igralnicah so zelo raznolike in ena od bolj zabavnih je ta, da igralnice v zrak spuščajo kisik, s katerim naj bi igralci dalj časa ostali budni. Gre za pravi urbani mit, ki izhaja iz Las Vegasa. Kljub temu, da v ta mit verjame kar precej ljudi, je napačen.

Se pa igralnice namesto tega poslužujejo številnih drugih načinov, s katerimi ohranjajo igralce čimbolj osredotočene na igranje. Ste morda že opazili, da igralnice nimajo oken? To je načrtno, saj z uporabo umetne svetlobe obiskovalci izgubijo občutek za čas in v igralnicah lažje preživijo daljša časovna obdobja.

Topli in hladni igralni avtomati

Ne, ne govorimo o dejanski temperaturi igralnih avtomatov. Naslednja teorija, ki spada med napačne predstave o igralnicah, govori o tem, kdaj naj bi bilo najbolje igrati na določenem igralnem avtomatu. 

Topli igralni avtomati so tisti, ki naj bi bili blizu izplačila dobitka. In kako igralec ve, da gre za topel igralni avtomat? Za tem stojijo različne teorije. Številni igralni avtomati imajo na vrhu prikazano število izplačanih dobitkov ali število dni od zadnjega dobitka. Večja kot je ta številka, večja naj bi bila statistična vrednost za ponoven dobitek.

Hladni igralni avtomati pa predstavljajo nasprotje toplih igralnih avtomatov. So torej tisti igralni avtomati, pri katerih naj bi bila možnost za dobitek v danem trenutku najmanjša. Seveda je teorija o uporabi toplih in hladnih igralnih avtomatih povsem teoretična, saj imajo vsi avtomati generator naključnih števil in dobitke izplačujejo povsem naključno.

Vedno zmaga hiša

Med najbolj pogoste napačne predstave o spletnih igralnicah pa spada tudi ta, vezana na igre na mizah in pravi, da igro vedno dobi hiša. Realno gledano, igralnice in spletne igralnice ne bi mogle obstajati, če bi igralci priigrali več denarja, kot ga imajo igralnice. Vendar pa to še zdaleč ne pomeni, da v igralnici ni mogoče osvojiti velikih dobitkov. Pomeni zgolj to, da so vse igre za mizah oblikovane tako, da je igralnica deležna določenega zaslužka, tudi če pri igri zmaga igralec.

Vse spletne igralnice morajo spoštovati pravila o pošteni igri in so deležne številnih pregledov, pri katerih so pod povečevalnim steklom tudi izplačila iger na mizah. V kolikor so pri tem ugotovljene kršitve glede izplačil in dobitkov, lahko igralnice doletijo velike kazni.

Pri ruleti lahko zmagate z “nezmotljivim” sistemom

Tudi prepričanje, da obstaja en “nezmotljiv” sistem, ki bo zagotovil zmago pri ruleti, je napačen. Seveda obstaja veliko različnih strategij, ki so bolj ali manj učinkovite, vendar je tudi ruleta povsem naključna igra, pri kateri so dobitki odvisni zgolj od sreče.

Posledice verovanja v mite o igralnicah

Napačne predstave o igralnicah imajo lahko kar nekaj negativnih posledic. Nekatere najbolj pogoste predstavljamo v nadaljevanju.

 1. Nerealna pričakovanja
  Stoodstotna strategija za dobitek pri ruleti ali strategija štetja kart, ki vam bo prinesla hiter dobiček, se sicer sliši odlično, a je na žalost le iluzija. A tisti, ki trdno verjamejo v katero od teh napačnih predstav o igralnicah si bodo zagotovo ustvarili nerealna pričakovanja, zaradi katerih lahko v igralnici zapravijo ogromno denarja v želji po velikih dobitkih.
 2. Strah pred igralnico ali nezaupanje
  Če ste prepričani, da vedno zmaga hiša ali da so igralni avtomati v spletnih igralnicah sprogramirani v korist igralnice, verjetno ne boste želeli izgubljati denarja na njih, kajne? Kot smo že omenili, morajo vse igre v igralnicah in spletnih igralnicah spoštovati načelo naključnih dobitkov, kar preverjajo številne organizacije ter tako skrbijo za zaščito igralcev.
 3. Sprejemanje slabih odločitev zaradi pomanjkanja informacij o igri
  Ne razumete povsem pravil igre ali sistema delovanja igre na srečo? Potem boste le s težavo sprejemali dobre odločitve pri igranju. Na srečo številne spletne igralnice ponujajo možnost brezplačnega demo igranja, kjer se lahko zares spoznate z igro in njenimi pravili, še preden začnete z igranjem za pravi denar.
 4. Negativni učinek na celostno igralno izkušnjo
  Napačne predstave o igralnicah in igrah na srečo lahko vodijo do številnih negativnih učinkov na celotno igralno izkušnjo. Kako tudi ne, ko pa so vaša pričakovanja povsem drugačna od realnosti? Ravno zato je pomembno, da se pred igranjem spoznate z resničnimi pravili igralnic in spletnih igralnic. Ne pustite, da vas napačne predstave o spletnih igralnicah odvrnejo od uživanja pri igranju.

Zaključek 

Predstavili smo vam nekatere najbolj pogoste napačne predstave o igrah na srečo. Sedaj, ko veste, da je zrak v igralnicah čist, da lahko štejete karte pri blackjacku in da vsi igralni avtomati v spletnih igralnicah delujejo po pravilu generiranja naključnih števil, lahko mirno preizkusite svojo srečo.

Seveda vam pri tem želimo srečno roko in izbiro pravih strategij, s katerimi boste dokončno pozabili najpogostejše napačne predstave o spletnih igralnicah.